- 8 db sima kifli
- 8 dkg darált dió
- 4 dkg porcukor
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dl tej
- 4 tojássárgája
- 4 dkg kristálycukor
- 4 dkg vaj
A vaníliát a citromhéjjal és a tejel felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a kristálycukorral, apránként hozzászűrünk 2-3 merőkanál tejet, aztán az egészet, a maradék tejjel együtt mérsékelt tűzön, folyamatos keverés mellett kissé besűrítjük. Nagyon vigyázzunk, hogy ne forrjon!
Leforrázzuk az ujjnyi karikákra szeletelt kifliket, lazán összekeverjük, majd hagyjuk langyosra kihűlni. Vastagon kivajazunk egy mély tűzálló tálat, meghintjük 2 evőkanál cukrozott dióval, besimítjuk a kiflikarikák felét, megszórjuk a maradék cukros dió felével, aztán meggyel, végül a maradék cukros dióval. A tetejére halmozzuk a maradék kiflimasszát, megöntözzük olvasztott vajjal, és 200°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A tojásfehérjét cukorral felverjük, és a tetejére kenjük, majd egy kis időre visszatesszük a sütőbe, hogy megbarnuljon.
Nagyon finom!
Henzsel Józsefné receptje.