Tészta:
- 40 dkg liszt
- negyed kocka élesztő (kb. 1 dkg)
- 4 evőkanál cukor
- 2 dl langyos víz
- csipet só
- 1 dl langyos tej
- 4 dkg vaj
Máktöltelék:
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 dl tej
Diótöltelék:
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg porcukor
- 1/2 dl tej
Lekváros töltelék:
- 20 dkg sűrű szilvalekvár
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk, jól kidolgozzuk a vajat a vége felé dagasztjuk bele. Letakarva duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a mákot és a diót a cukorral és a tejjel alaposan összemelegítjük, aztán teljesen kihűtjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, majd három cipóra osztjuk: két nagyjából egyformára és egy kisebbre. A cipókat vékony téglalappá nyújtjuk. A legkisebbet megkenjük lekvárral, lazán feltekerjük, hogy tudjon kelni. Alaposan kizsírozzuk a formát. Az aljába belefektetjük a legkisebb tekercset, erre tesszük a dióval megkent tekercset, végül a mákosat. Letakarva még kelesztjük 15-20 percet. 220°C-ra előmelegített sütőben kezdjük el sütni, 5-10 perc múlva csökkentjük a hőmérsékletet 200°C-ra, majd 170°C-ra. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
Ezt sütöm bejgli helyett! Nagyon finom!!!
Mészáros Jánosné Éva receptje.