Tészta:
- 52 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2,2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg tejföl
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
Töltelék:
- 20 dkg darált mák vagy dió (én felesen készítettem)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg cukor
- 1,8 ml tej
- 1/2 citrom reszelt héja
A töltelék hozzávalóit összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Én a kalácsot 10 dkg darált mákkal és 10 dkg darált dióval készítettem. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk egy tálban, majd fél órát kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és kinyújtjuk őket 2 db 40×25 cm-es téglalapra. Az egyikre tegyük rá a töltelék felét, simítsuk egyenletesen a tésztára és tekerjük fel, mint a bejglit. A másikat is ugyanígy elkészítjük. A két tekercs végeit nyomkodjuk, gyúrjuk össze, hogy ne váljanak el egymástól, és óvatosan, hogy ne nyíljanak szét, tekerjük át többször egymáson őket. Hajlítsunk a fonatból koszorút, a végeit kicsit nyomjuk össze. Tegyük sütőlapra vagy tortaformába, és a felületre került domborulatokat késsel vágjuk be kb, a közepükig, hogy szépen szét tudjanak nyílni. Kenjük meg tojással, és hagyjuk meleg helyen, míg közel a duplájára kel. A sütőbe helyezés előtt ismét kenjük le tojással, hogy szép színe legyen. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 40 percig süssük.
Megéri a hagyományos kalácshoz kicsit több fáradtságot, mert akár ünnepi asztal díszeként, vagy ajándékként is megállja a helyét.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!