Az élesztős omlós tésztához:
- 1,5 dl tejföl
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojás a kenéshez
A diótöltelékhez:
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- fél dl tej
- 20 dkg darált dió
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
A máktöltelékhez:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg darált mák
- 1 kicsi citrom leve és reszelt héja
2-2 rúdhoz való adag. A tésztát előző este készítjük el. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat, tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.
A diótöltelékhez a vaníliás cukrot a porcukorral együtt elkeverjük a tejben, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, hagyjuk langyosra hűlni.
A máktöltelékhez 1 dl vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk, beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom levével és reszelt héjával, hagyjuk langyosra hűlni.
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően, lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük, sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. A másik három cipót is eszerint töltjük meg.
Tetejüket megkenjük tojássárgájával és langyos helyen fél órát pihentetjük, amíg a tojássárgája meg nem szikkad. Finoman megkenjük a tojásfehérjével és további fél órát pihentetjük-szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványos a teteje). A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával és középső bordamagasságra állított rácson 30-40 percig aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! A tepsiben hagyjuk kihűlni.
1 hétig biztosan friss marad, és jól tűri a mélyhűtést is. Most másfél adagban sütöttem. 2 rúd diós töltelékesbe tettem mazsolát és apróra vágott birsalmasajtot.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!