Tészta:
- 8 tojás
- 30 dkg cukor
- 10 evőkanál víz
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál citromlé
- 10 dkg darált dió
- 20 dkg liszt
Krém:
- 2,5 dl tej
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
- csokimáz
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját jól kikavarjuk a cukorral. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a vizet, majd a citromlében feloldott szódabikarbónát, a darált diót és a lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk. Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 °C-on készre sütjük (tűpróba). Amíg a piskóta hűl, a tejet a liszttel állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd ezt is hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral jó alaposan kikavarjuk, hozzáadjuk a kókuszt, majd összevegyítjük a kihűlt főzött krémmel. A kész krémet a piskótára simítjuk, majd tetszés szerint csokimázzal/olvasztott csokoládéval bevonjuk. Díszítésként kókuszreszelékkel a tetejét is megszórhatjuk. Nagyon régi recept, anyukám süteményei között találtam.
Szabókiné Jung Andrea receptje.