A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 22 dkg vaj
- 22 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- 17 dkg tejföl
A töltelékhez:
- 10 dkg durvára vágott dió
- 6 teáskanál kristálycukor
- 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A fűszeres morzsához:
- 8 dkg liszt
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg hideg vaj
- 4 teáskanál cukor
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- csipet só
A lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük. A vajat a cukrokkal habosra keverjük elektromos keverőgéppel, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat, végül a tejfölt. Fakanállal óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet. A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A morzsa hozzávalóit is összekeverjük.
Egy kalácsformát szilikonos sütőpapírral kibélelünk. A tésztát 3 részre osztjuk. Az első részt a forma aljába tesszük, megszórjuk a töltelék felével, majd a következő tésztamasszát tesszük rá, utána megszórjuk a másik fele töltelékkel, és befedjük a 3. rész tésztával. A tetejére szórjuk a fűszeres morzsát. 170°C-ra melegített sütőben kb 40 percig sütjük. Tűpróba!
Nagyon finom kalács, készítsétek el!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!