A tésztához:
- 70 g vaj vagy margarin
- 2 evőkanál méz
- 500 g finomliszt
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 10 g szalalkáli
- 1/2 dl tej
- 3 tojás
A diókrémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 200 g porcukor
- 4 csomag vaníliás cukor,
- 250 g darált dió
- 250 g vaj vagy margarin
- 1 narancs reszelt héja
- 3 evőkanál rum
Tovább:
- 30 db babapiskóta
- rumos cukros tej a babapiskóták locsolásához
A vajat/margarint szelíd tűzön felforrósítjuk, lehúzzuk a tűzről és langyosra hűtjük. A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, a mézeskalácsfűszerrel és a fahéjjal. A szalalkálit feloldjuk a langyos tejben. A vaj/margarin-méz elegyben egyenként elkeverjük a tojásokat, majd a szalalkális tejet, és több részletben a liszthez adjuk. Fakanállal vagy kézi robotgéppel jól kidolgozzuk. A keverőtálban hagyjuk, fóliával letakarjuk, és 1 órán át a hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 2 cipóra osztjuk, kisodorjuk és a nagy gáztepsi kivajazott hátán egyenként megsütjük. A lapokat sütés előtt villával megszurkáljuk. Világosra sütjük.
A diókrémhez a pudingport a tejjel, a cukrokkal felfőzzük, majd a darált diót belekeverjük, és kihűtjük. A margarint kihabosítjuk, a kihűlt főzött krémmel, a narancshéjjal, rummal jól összedolgozzuk.
Az alsó lapot megkenjük a fele krémmel, kirakjuk átlósan a cukros-rumos tejjel meglocsolt babapiskótákkal. A másik fele krémet a babapiskótákra kenjük, és a másik lappal befedjük. A mázhoz 1 tábla színes, cukros fehér csokoládéval vonjuk be, amihez 2 evőkanál olajat keverünk, vízgőz felett.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!