- 8 tojás
- 25 dkg darált dióbél
- 20 dkg kristálycukor + 8 evőkanál a krémbe
- 20 dkg vagdalt datolya
- 5 dkg mazsola
- 25 dkg főzőcsoki
- 25 dkg margarin
- 1 evőkanál liszt
A tojásokat szétválasztjuk (a sárgáját a fehérjétől). A fehérjébe szoktam egy csipetnyi sót tenni, hogy könnyebben felverődjön. Tehát kemény habbá vejük a tojások fehérjét. Hozzámixeljük a 20 dkg kristálycukrot. A darált dióbéllel el kell keverni az 1 evőkanál lisztet és ezután egy nagy kanállal beleforgatjuk a habba, ugyanígy a vagdalt datolyát és a mazsolát is. Egy közepes nagyságú tepsit sütőpapírral kibéleljünk (a papír ne perdüljön fel a tepsi szélén, mert akkor lehúzza a tésztát és nem lesz olyan szép magas) és 180°C-on 20 percet a sütőben sütjük. Akkor fogpiszkálóval megszúrjuk, hogy jó-e. Ha a fogpiszkáló szárazon marad, akkor kész a tészta. Ha ráragad a massza, akkor süssük még 5-10 perig.
A kisült tésztát egy tálcára borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Míg hűl, elkészítjük a krémet. Krém: A 8 tojás sárgáját összekeverem a 8 kanál cukorral, és gőz felett felfőzöm /közepes sűrűségűre/, a csokit szintén gőz felett, vagy a sütőben megpuhítom. Amikor megfőtt a krém, hozzákeverjük a megpuhított csokit, és langyosra kihűtjük. Ezután hozzákavarjuk a margarint, amit külön egy tálban habosra kavartunk. Cérnával felébe vágjuk a kihűlt tésztát, és a krém felét rákenjük a tészta egyik felére. A krém olyan vastag legyen, mint a tortalap. Ráhelyezzük a tészta másik felét, és a krém másik felével befedjük az oldalát is. Hűtőbe tesszük. Mielőtt díszíteni kezdem, egy forró vízbe mártogatott nagykéssel átkenegetem. Ettől szép fényes lesz a krém.
Díszíteni tejszínhabbal szoktam. Én egy keskenyebb, hosszúkás tepsiben szoktam sütni, és akkor vékonyabb lesz a tésztája, így csak hosszában elfelezem. Ha kerek tortaformában sütöm, akkor egy kisebb formát veszek. Ilyenkor magasabb lesz a tészta és felébe vágom egy hosszabb éles cérnával. Előtte késsel körben bejelölöm, hogy hol szeretném felezni.
Lehet, hogy egy kicsit bonyolultnak tűnik az elkészítési mód, de nem az! 🙂 Sikeres tortasütést kívánok!
M. Lena receptje.