Tészta hozzávalói 2 rúdhoz:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 10 dkg zsír
- 1 pohár tejföl (175 g)
- kb. 3,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál cukor
- egy pici só
A töltelékhez:
- 3 dl búzadara
- 175 g tejföl
- 5 evőkanál cukor
- 2 tojás
Töltelékhez a darát a tejföllel elkeverjük, a tojássárgáját cukorral kikeverjük, a fehérjét habbá verjük, majd az összes hozzávalókat óvatosan összekeverjük, és végül a kinyújtott tésztára egyenletesen eloszlatjuk.
A tésztához az élesztőt langyos tej egy részében felfuttatjuk, majd a liszt közepébe tesszük a megkelt élesztőt. A maradék langyos tejbe keverjük a cukrot, a sót, 1 csapott evőkanál zsírt és a felvert tojásokat, majd összeverjük. A megmaradt langyos tejjel, tejföllel simára dagasztjuk, de gyengébbre, mint a más kelt tésztákat. Mikor már szép hólyagos a tészta, lisztezett deszkára öntjük, 2 cipót formázunk, tetejüket langyos zsírral megkenjük és 35-40 percig pihentetjük meleg helyen, egy műanyag tállal letakarva. Erre az időre duplájára kel a tésztánk.
Egy abroszt liszttel megszórunk és a tésztát olvasztott zsírral lespriccelve, alányúlunk és amilyen vékonyra tudjuk, kinyújtjuk. Tejföllel elszórtan meglocsoljuk, ezután helyezzük rá a tölteléket. A felcsavarása két oldalról abrosz segítségével történik.
Egy-egy rudat kettévágtam és úgy helyeztem a tepsibe. A végét összecsíptem, hogy ki ne folyjon a töltelék. Így lett 4 rúd darás rétesünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve langyos zsírral megkenjük és minimum fél órát pihentetjük, végül 180°C-on 25-30 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve fogyasztjuk.
Nagyon finom lett, jó étvágyat hozzá!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!