Ez a sütemény a Nagy süteményeskönyvben jelent meg, és régóta szerettem volna elkészíteni. Íme:
Tészta:
- 1 bögre víz
- 9 dkg vaj
- 1 bögre finomliszt
- 3 db tojás
A csokis-likőrös töltelékhez:
- 1/2 bögre cukor
- 3 tojássárgája
- 2 evőkanál liszt
- 1 bögre tej
- 5 dkg darabolt étcsokoládé
- 1 evőkanál narancslikőr (1-2 csepp rumaromával ízesítettem)
A profiterolék bevonásához:
- 17 dkg olvasztott csokoládé
- 1 evőkanál olaj
A vajat és a vizet forraljuk fel. Ha a massza forrni kezd, keverjük hozzá a lisztet. Állandó kevergetés mellett lassú tűzön főzzük, míg a massza egynemű lesz, s nem tapad többé a lábas falához. A tűzről levéve egyenként dolgozzuk bele a tojásokat, míg a massza világos és fényes nem lesz. Sütőpapírral bélelt tepsibe, púpozott evőkanállal adagoljuk a keveréket. 200°C-on 10 percig süssük. Ezután vegyük a sütőt 180°C-ra, s további 10 percig süssük,vagyis míg a tészta ropogós lesz, s szép aranybarna színt kap. A fánkocskákba fúrjunk egy kis lyukat a tölteléknek.
A töltelékhez tegyük a cukrot és a tojássárgáját egy edénybe, s keverjük ki, míg sűrű és világos lesz. Adjuk hozzá a lisztet, s verjük, míg a hozzávalók jól elkeverednek. Tegyük a tejet, a csokoládét és a likőrt egy lábasba, s közepes tűzön kevergessük, míg a massza egynemű lesz. Vegyük le a lábast a tűzről, s tartalmát lassan keverjük a tojássárgájás masszához. Tegyük vissza a tűzhelyre, s közepes tűzön, állandó kevergetés mellett melegítsük, míg a massza besűrűsödik. Vegyük le a lábast a tűzről, fedjük le, s tegyük félre, hogy kihűljön.
A tölteléket tegyük egy keskeny nyomócsővel ellátott habzsákba és nyomjuk tésztákba. A profiterole-ok tetejét mártsuk az olvasztott csokoládéba, s tegyük tortarácsra, míg a máz megdermed.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!