A tésztához:
- 13,5 dkg liszt
- 7 tojás
- 9 dkg cukor
- 5 dkg kakaópor
A csokikrémhez:
- 4 tojássárgája
- 4 dkg cukor
- 1,25 dl tej
- 30 dkg tejcsokoládé
- 7,5 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
Egy tálba összeszitáljuk a lisztet és a kakaót, majd félretesszük. 4 egész tojást és a 3 tojássárgáját habverővel összedolgozzuk, míg sűrű krém lesz belőle. A cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd váltakozva beleforgatjuk a tojássárgás masszába a lisztes keveréket és a felvert habot. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, majd 10 percig sütjük. Miután kihűlt, 4 egyforma téglalapot vágunk belőle.
Közben elkészítjük a krémet: nagy lyukú reszelőn lereszeljük a tejcsokit, az étcsokit pedig vízgőz felett megolvasztjuk. Habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral. Felforraljuk a tejet egy lábasban, és levesszük a tűzhelyről. A tej felét folyamatosan keverve, óvatosan hozzáadjuk a tojásos masszához, majd a másik felét is beledolgozzuk, és visszahúzzuk a tűzhelyre. Hozzáadjuk a tej- és étcsokit, majd miután kihűlt, óvatosan a keményre felvert tejszínt is belekeverjük. A krémet teljesen lehűtjük (fagyasztóba tesszük 20 percre), míg a massza sűrű lesz.
Elkenjük a piskótalapon, majd lefedjük egy másikkal. Tetejére kakaóport szitálunk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Dömény Alexandra receptje.