Piskótatekercshez:
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál rétesliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 púpos teáskanál keserű kakaópor
A piskóta krémjéhez:
- 5 dkg teavaj
- 5 dkg porcukor
- 1/2 doboz (75 g) Danette vaníliás puding
A bomba krémjéhez:
- 5 tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál keserű kakaópor
- 2,5 dl tej
- 15 dkg étcsokoládé
- 20 g zselatin (2 csomag)
- 2,5 dl habtejszín (a normálhoz 1 habfix + 1 csomag vaníliás cukor)
A tepsi mérete: 20 × 25 cm. A piskótához a tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a pici sóval habbá vert tojásfehérjét (először keveset a lazításhoz, utána óvatosan beleforgatva a többit). Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a felét, a másik felébe lazán belekeverjük a kakaót, és azt is ráöntjük. (Villával bele lehet kicsit kavarni.) Előmelegített sütőben, 180°C-on 20 percig sütjük. Még melegen kiborítjuk, és a hosszabbik oldalával (sütőpapírral együtt) feltekerjük. Konyharuhában hagyjuk kihűlni.
A piskóta krémjéhez a teavajat a porcukorral és a vaníliás pudinggal habosra keverjük. A kihűlt piskótatekercsre kenjük, feltekerjük és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük dermedni. – A bomba összeállítása előtt rövid időre a mélyhűtőbe rakjuk, kivéve kb. 1-1,5 cm széles szeletekre vágjuk.
A csokikrémhez a tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és a kakaóval habosra kavarjuk. Felforrósítjuk a tejet, beletördeljük az étcsokoládét, ha elolvadt a csokoládé, mérsékeljük a hőt. Lassan, kanalanként hozzáadjuk a kakaós masszát. Kevergetve a megáztatott zselatint is, és besűrítjük a krémet. Hideg helyen, langyosra hűtjük. Felverjük a tejszínt kemény habnak, és óvatosan – hogy ne törjön össze – a kihűlt csokoládés masszába forgatjuk. Sima, egynemű krémet kell kapnunk.
Tál/szűrő méretei: átmérő 20 cm, magasság 10-12 cm.
Összeállítás:
A tálat/szűrőt kibéleljük folpackkal. Kirakjuk az oldalát piskótaszeletekkel – belesimítjuk a krém felét, kicsit megütögetjük a tál/szűrő oldalát, ne maradjon rés. Újabb piskótasor – krémréteg. Piskótatekercsekkel zárjuk a tetejét, ez lesz a bombánk alja. Tányérral letakarjuk, egy éjszakára (6-8 órára) hűtőbe tesszük. Másnap tálra borítjuk, levesszük a fóliát. – Díszíteni nem fontos, nagyon finom, mutatós desszert.
II. variáció:
A piskótatekercshez nem teszünk kakaót (fehér marad). A rövidebb oldalától tekerjük fel, kevesebb szelet lesz, jobban látszik a krém. – A bomba krémjébe teszünk 1 mokkáskanál fahéjat, és csak 10 dkg étcsokoládét.
Csokimániámra átalakított recept. Az eredeti tejcsokoládés, fahéjas.
Ferencz Terézia receptje.