A díszítésre legalkalmasabb a temperált csokoládé, a lentiekben mi most az egyszerűbb változatát írtuk le a csokoládé csipke készítésének. Amennyiben valaki a temperálás folyamatát választja, bővebben itt olvashat róla.
Hozzávalók a rács elkészítéséhez:
- tortabevonó étcsokoládé
- sütőpapír
- mérőszalag
- műanyag zacskó
Amint a tortánk elkészült, alaposan be kell hűtenünk, hogy a csipkét a teljesen dermedt bevonatra tudjuk elhelyezni. Szilárdabb bevonattal rendelkező tortára érdemes készíteni a díszítést (vajas krém, fondant), különben elmosódik a minta.
Első lépésként a tortaformánkat körbemérjük, és kivágunk egy ennek megfelelő nagyságú és szélességű sütőpapírt.
A kívánt formát megrajzolhatjuk előre is és így könnyebben tudjuk követni a vonal mentén.
A faldarabolt csokoládét felolvasztjuk csomómentesre.
Várunk egy kicsit, hogy kihűljön, de ne túlságosan hűtsük le, mert akkor nem jön ki a massza a résen.
Egy műanyag zacskóba öntjük az így felolvasztott csokoládét, és az egyik sarkát kiszúrjuk, körülbelül egy fogpiszkáló nagyságú méretűre.
Amikor elkészültünk a művünkkel, akkor hagyjuk dermedni szobahőmérsékleten, ne tegyük a hűtőbe, mert törékennyé válhat a hirtelen dermedés hatására.
Amikor megkötött a csokoládé és már nem ragad, ollóval levágjuk a felesleges papírt a sablonról, a csokirács mentén.
Óvatosan simítsuk a torta oldalára a sablont, a két végénél fogva.
Tegyük be így a hűtőbe körülbelül 15 percre.
Amikor letelt az idő, óvatosan húzzuk le a papírt a mintáról.
Sok sikert! 🙂
Kép forrása: Moj.Rucni.Rad