- 10 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
- 1/2 csomag sütőpor
- tejföl
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 40 dkg cseresznye
- 1/2 dl meggylikőr
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg kristálycukor
Vaníliakrém:
- 4 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 8 dkg rétesliszt
- 1/2 vaníliarúd
- 6 dl tej
Vaníliakrémhez a tejet 15 dkg cukorral és a félbevágott, kikapargatott vaníliával feltesszük forrni. A tojások fehérjét a maradék cukorral keményre verjük. A tojások sárgáját és a lisztet kevés hideg tejjel simára keverjük. Amikor a tej felforrt, folyamatos keverés mellett a tojássárgájához öntjük, és a tűzre visszatéve besűrítjük. A végén a habverővel könnyedén hozzákeverjük a tojáshabot.
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sütőport, a tojássárgáját, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet porhanyós tésztává gyúrjuk. Ha nehezen állna össze, egy kevés tejföllel vagy tejjel lazíthatjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk és hideg helyen egy órát pihentetjük. Közben elkészítjük a vaníliakrémet. A tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk, és meghintjük piskótamorzsával. A kimagozott cseresznyét meglocsoljuk meggylikőrrel, jó vastagon rárakjuk a piskótamorzsás lapra, megcukrozzuk, betakarjuk a vaníliakrémmel, és 160°C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt lassan megsütjük. Hidegen szeleteljük fel.
Molnár Andrea receptje.