6 rúd tésztához:
- 2 doboz kefir
- 3 tojás
- liszt
- pici só
A cseresznyés töltelékhez:
- 1 kg magozott cseresznye
- cukor ízlés szerint
- pici őrölt fahéj
A tökös-mákos töltelékhez:
- 1 kg gyalult tök
- 2-3 dl tejföl
- porcukor ízlés szerint
- 10-15 dkg darált mák
A tészta megkenéséhez:
- 2,5 dl étolaj
- 25 dkg liszt
A rudak lekenéséhez:
- étolaj
A tészta hozzávalóiból a kefireket és az egész tojásokat összedolgozzuk kevés sóval, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy rétestészta állagú legyen. Cipót formálunk belőle és téglalap alakúra kinyújtjuk. 2,5 dl olajból, 25 dkg lisztből zsemleszínű rántást készítünk (nem folyósat), kihűtjük és a kinyújtott tésztára kenjük (ettől lesz majd leveles a rétesünk). Felcsavarjuk mint a bejglit, és 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket egyenként kinyújtjuk, olajjal lekenjük, a kívánt töltelékkel megtöltjük, feltekerjük, majd tepsibe helyezzük és mindegyik rudat olajjal lekenjük, majd sütjük. Amikor szép piros, akkor kész. Kivesszük a sütőből, kicsit megszórjuk porcukorral, konyharuhával letakarjuk, kicsit megnyomkodjuk. 10 perc után szeletelhető és porcukorral hinthető. A tökös-mákos töltelékhez a tököt legyalultam (mirelit is lehet), cukroztam, darált mákkal és tejföllel összekevertem. Ez a rétes vasi rétes.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!