A cruffin egy olyan sütemény ami a croissant és a muffin keveréke. A forma a muffiné az állag a croissanté. Az első “ismert” Cruffin-t Ausztráliában készítették 2013-ban, majd a Mr. Holmes Bakehouse San Franciscóban népszerűsítette és védette le.
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 6 g szárított élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kiskanál só
- 5 dkg puha vaj
- kb 1, 5 dl langyos víz
és még:
- puha vaj – a kenéshez
- lekvár – a töltéshez
- porcukor – a szóráshoz
A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a puha vajat és annyi vizet adagolunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen kb 40 – 45 percig kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, négy gombócot formázunk belőle és mindegyiket, enyhén lisztes felületen külön – külön nagyon vékony, hosszúkás alakúra kinyújtjuk. Megkenjük a tészta felületét puha vajjal és feltekerjük mint a kiflit. A rudakat kissé átsodorjuk, majd hosszában kettévágjuk és feltekerjük csigavonalban úgy, hogy a vágott rész kívülre kerüljön.
A muffinforma mélyedéseit vajjal kikenjük és belehelyezzük a csigákat. 30 – 40 percig kelesztjük, majd előmelegített, 180 °C – os sütőben halványra sütjük.
Ha a cruffinok megsültek, a közepébe egy fánktöltő csővel lekvárt nyomunk és porcukorral megszórjuk.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!