- 8 db tojás
- 8 evőkanál liszt
- 5 evőkanál cukor (eritrit stb)
- csipet só
- 1 csomag vaníliacukor/aroma el is maradhat.
- 1 evőkanál édesített instant kávé 1,1/2 dl vízzel összekeverve (jó a sima lefőzött kávé is)
Ezzel fogjuk meglocsolni a kisült piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a cukorral/édesítővel, sóval, vaníliával habbá verjük, majd a sárgákkal tovább habosítjuk, végül az átszitált lisztet apránként fakanállal belekeverjük és egy nagy körülbelül 40 x 40 centiméteres sütőpapírral kibélelt tepsibe csurgatjuk az egészet. 175 f°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ha kihűlt meglocsoljuk a kávéval.
Krém:
- 2 csomag vanília puding
- 4 dl tej
- 4 evőkanál cukor/eritrit
- 1 dl víz
- 1 evőkanál instant kávé
- 20 dkg vaj/margarin
A pudingot az instant kávéval és egy kevés vízzel(így könnyebben elsimul a puding) összekeverjük és a tejjel összefőzzük, majd ahogy levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat/margarint, majd ha teljesen kihűlt, géppel jól felhabosítjuk.
A kólásüveg formához:
60 dkg étcsokoládé felolvasztva körülbelül 1,1/2 dl. olajjal. Selymesen bársonyos állagú legyen.(bármilyen lehet, nekem diétás van itthon, de jó a tortabevonó is).
Lehet kevesebbel kezdeni és pótolni, ha nem elég. Én biztosra akartam menni, ezért inkább vastagabbra vontam be az üveget. A kimosott kólásüvegről levágjuk a kis karikát, ami a száján van, félretesszük, majd visszarakjuk a kupakot. Lefektetjük és kivágunk egy téglalap alakú formát belőle, majd az olvasztott csokoládéból töltünk az üvegbe és óvatosan körbeforgatjuk (valami legyen alatta,hogy ne az asztalra folyjon ki esetleg a csoki, ha túlfordítjuk). Érdemes a nyílásnál kezdeni a bevonást, mert utána már könnyebben kicsordul az üregen keresztül. Hideg helyen megdermesztjük, majd újra megismételjük a folyamatot és szintén jól kihűtjük. Amíg dermed a csokoládé, addig csíkokra vágjuk a piskótát és a kezünk ügyébe rakjuk a krémet is.
Összeállítás.:
A résen keresztül először a piskótacsíkokat rakjuk be, úgy, hogy az üveg alját és az oldalát rakjuk körbe a locsolt oldala legyen a csokis rész felől. Ha,már nem tudunk többet belerakni, akkor jöhet a krém. Óvatosan kanállal megtöltjük (az üveg szájánál is) a belsejét és ahogy töltjük, úgy rakjuk a piskótát is körbe, végül a résnél is piskóta legyen, ha kész, akkor ezt a részt is beöntjük csokoládéval és jól kihűtjük az egészet. Én este készítettem és egy éjszakát a hűtőben pihent, mielőtt elkezdtem
„meghámozni” az üveget, betettem a fagyasztóba 20 percre, aztán szépen le is tudtam szedni a műanyagot róla.
Vinczéné Kata receptje.