Tészta:
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 13 dkg liszt
- fél dl étolaj
- fél dl víz
- fél csomag sütőpor
- 1 citrom leve és reszelt héja
Krém:
- 6 dl tej
- 1 csomag citromos pudingpor
- 3 evőkanál cukor
- fél csomag főzés nélküli zselatin
- 3 dl habtejszín
- 4 dkg porcukor
Máz:
- 2 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 1 citrom leve
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét 4 dkg cukorral habbá verem. A többi hozzávalót – a liszt és sütőpor kivételével – a tojássárgájához adom. Ezt a sárga masszát habosra kikeverem, majd a tojásfehérjével óvatosan összeforgatom. Hozzáadom a sütőporos lisztet, és kikent tortaformába öntöm. 160°C-ra előmelegített sütőben megsütöm. Amikor kisült és kihűlt, 3 egyforma lapra vágom.
A krémhez a tejszínt 4 dkg porcukorral habbá verem. A tejből, pudingból és a cukorból a szokásos módon pudingot főzök. A zselatint fél dl langyos vízben kikeverem és a pudinghoz adom. Langyosra kihűtöm, és ekkor adom hozzá a felvert tejszínhabot. Ezzel a krémmel a lapokat megtöltöm úgy, hogy az alsó lapot visszateszem a tortaformába, és abban állítom össze. 1-2 órát hidegre teszem, majd amikor már kellően megdermedt, leveszem a karimát, és bevonom a mázzal. Ehhez a tojásfehérjét gőz felett a cukorral és a citrommal keményre felverem. A tortát habzsák segítségével feldíszítem.
Domján Mária receptje.