Tészta:
- 6 tojás
- 12 dkg porcukor
- 17 dkg liszt
- 4 evőkanál víz
- 6 g sütőpor
Citromos krém:
- 120 g kukoricakeményítő
- 7 dl víz
- 25 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- 30 dkg vaj
- 2 db citrom
Citromos cukormáz a suti tetejére:
- 40 dkg sima porcukor
- 5-6 evőkanál forró víz
- 2 evőkanál olvasztott zsíros margarin
- 1 citrom leve
És még:
- eperdzsem
A tészta hozzávalóiból négy egyforma lapot sütök, 30 x 40 cm-es tepsiben. 2 laphoz a piskótát egyszerre keverem ki, majd elosztom 2 sütőpapírral bélelt tepsibe. Gyorsan megsülnek, mert vékonyak a lapok.
Tészta készítése:
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy csipet sóval keményre verem, majd kikeverem a sárgáját, porcukorral és vízzel. (azért csinálom így, mert akkor a kézi mixert nem kell elmosni, ha először a fehérét keverem, és utána a sárgáját). A sárgájába beleszitálom a lisztet, a sütőporral és már csak keverőlapáttal átkeverem. A masszát elosztom kétfelé a tepsikbe és előmelegített sütőbe készre sütöm, körülbelül 8-9 perc alatt. Amikor még langyosak a lapok, a sütőpapírt leveszem róluk és hagyom kihűlni.
Citromos krém készítése:
A vizet a cukorral felteszem egy edénybe a tűzhelyre. A tojásokat felverem és apránként hozzáadom a kukoricakeményítőt és a vizet, úgy, hogy sima legyen, majd beleöntöm a cukros vízbe és sűrű péppé főzöm. Kevergetni szoktam, hogy ne bőrözzön be. A vajat kihabosítom és apránként hozzáadagolom a pépet, majd egy citrom reszelt héját és két citrom levét is belekeverem. A citromot ízlés szerint adagolhatjuk, nekem ezzel a mennyiséggel lett nagyon finom.
Citromos cukormáz készítése:
Kézi mixerrel jól összemixelek minden hozzávalót, és így kenem a sütemény tetejére.
Összeállítás:
Alsó lap-eperdzsem-második lap-citromos krém-harmadik lap-eperdzsem-negyedik lap
Az összeállítás után betesszük a hűtőbe kis időre, majd kivesszük és így kenjük rá a citromos mázat, majd ismét a hűtőbe tesszük, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Citromos máz helyett lehet, a krémet is a tetejére kenni, és ha lehűlt, akkor olvasztott csokival bevonja.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.
Halász Miklósné,Margit mondta
Ez a recept, Eta féle citromos sütemény,nagyon szép,és biztos vagyok benne hogy nagyon finom is.Régebben rengeteget sütöttem,de betegségem okán már nem tudok,de ezt a sütit ha jobb napom lesz,feltétlenül megsütöm.Gratulálok a készíőnek!Üdvözlettel:Halász Margit Apropó:Hétvégén megsütöttem a „Régimódi citromos sütit”nagyon finom lett!Ez is aWeb cukrászda receptje!Köszönöm!
Web Cukrászda mondta
Kedves Margit! Köszönjük, hogy az oldalunkat böngészi, reméljük még talál sok használható receptet! Kívánunk jó egészséget, hogy még több sütit tudjon készíteni 🙂