Így jár, aki először kóstol, és csak azután fotóz! 🙂 Gondoltam, kipróbálom az új karácsonyi formáimat, de jócskán túlhíztak a kis fenyők, ezért ez a tészta tényleg muffinként, vagy esetleg egyben, tepsiben sütve az ideális. Az íze viszont mennyei! Arra voltam leginkább kíváncsi, hogy az egész mákszemek hogyan fognak érvényesülni benne, mert ez a magyar konyhában egy szokatlan felhasználási mód ugyebár, de nagyon ott van. Hihetetlenül izgalmas, érzik a savanykássága, az édessége, valamit a mák is egyszerre… Fantasztikusan különleges! Sokszor fogom még sütni a jövőben is, az biztos.
Ebből a mennyiségből 12 nagy muffin lesz, én most is csak féladatot készítettem.
- 1 és 1/2 bögre barna rizsliszt
- 3/4 bögre csicseriborsóliszt
- 1 és 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 3/4 teáskanál finomítatlan tengeri só
- 1/2 bögre olívaolaj
- 1 bögre víz
- 1/2 teáskanál almaborecet (én 10%-os ecetet használtam)
- 1 és 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 1 bögre gyümölcsszirup
- 1/2 teáskanál citromolaj (kivonat)
- 1/3 bögre darálatlan mák
1 bögre = 2,4 dl. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Keverjük össze a liszteket, a szódabikarbónát és a sót. Ha van álló mixerünk, adagoljuk bele az olajat, a vizet, az ecetet, a vaníliát, a szirupot és az olajat. Ha kész, kapcsoljuk alacsony sebességre a mixert, és apránként adagoljuk hozzá a szárazanyagok keverékét. Legutoljára a mákot is. Osszuk el a masszát 12 nagy muffinformában, majd süssük 20-25 percig (tűpróba).
Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.