Tészta:
- 8 dkg liszt
- 2 dkg étkezési keményítő
- 8 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 4 tojásfehérje
- 1 kávéskanál citromlé
- 8 dkg mandulapehely
Krém:
- 30 dkg vegyes gyümölcs
- 10 g zselatin
- 1 citrom
- 8 dkg porcukor
- 1,2 dl tej
- 4 tojássárgája
- 1 dkg étkezési keményítő
- 2,5 dl tejszín
Máz:
- 10 dkg csokoládé
- 2 evőkanál olaj
A tészta hozzávalóiból – a mandulapehely kivételével – piskótát keverünk. Egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát beleöntjük, elsimítjuk, mandulapehellyel megszórjuk és sütjük. A kisült tésztát porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, nedves konyharuhával letakarjuk és hagyjuk kihűlni. (Mert különben a tészta gyorsan kiszárad és törékeny lesz!) Ezután a krémet a piskótalapra kenjük, megszórjuk gyümölccsel, és szorosan feltekerjük.
A krém elkészítése: A zselatint fél dl vízben elkeverjük és hagyjuk puhulni. A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, a porcukorral, tojássárgákkal, keményítővel, tejjel sűrűre felfőzzük. A felfőzött krémből 3 evőkanálnyit a zselatinba keverjük, feloldjuk, majd az egészet összekeverjük és kihűtjük. A tejszínt felverjük keményre, és a kihűlt krémbe óvatosan beleforgatjuk.
A tekercset csokimázzal bevontam, de porcukorral megszórva is mutatós a mandulaforgács miatt.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!