- 4 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor csipet só
- 12 dkg darált mák
- 1 / 2 tasak sütőpor
- 1 evőkanál étolaj
Citromkrém :
- 3 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 4 tojássárgája
- 2 meyer citrom kifacsart leve
- 1 meyer citrom reszelt héja
- kb 8 – 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj / margarin
Csokoládé mousse :
- 10 dkg tej vagy étcsokoládé
- 2 , 5 dl tejszín
- 3 g zselatin
- 2 evőkanálvíz
A sütőt 180 °C ra előmelegítjük, egy 20 * 30 cm – es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A fehérjét a sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor már félig felverődött, apránként hozzáadagoljuk a porcukrot és fényes habbá verjük. Azután óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporral elkevert mákot és az olajat. A masszát a tepsibe simítjuk és kb 18 – 20 perc alatt megsütjük.
A krémhez, a tojások sárgáját, a pudingport, a citrom levét és héját simára keverjük. A tejet a cukorral felforraljuk, majd óvatosan hozzáöntjük a citromos keveréket és alacsony lángon, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. A kihűlt krémet kihabosítjuk a vajjal és a piskótára simítjuk.
A csokoládét 1 dl tejszínnel gőz felett összeolvasztjuk és hozzákeverjük a vízben megduzzasztott, folyósra melegített zselatint.
A maradék tejszínt lágy habbá verjük, majd összeforgatjuk a kihűlt csokoládés keverékkel és az egészet a citromos krémre kenjük. 2 – 3 órán át dermesztjük, majd felkockázva kínáljuk.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!