A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 8 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1 dkg szalalkáli
- tej
A krémhez:
- 5 dl tej
- 4 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál liszt
- 35 dkg margarin
- 30 dkg porcukor
- 1 citrom
- 1 evőkanál kakaópor
- 10 dkg csokoládé
A tetejére:
- 10 dkg tortabevonó csokoládé
- 1 evőkanál olaj
A hozzávalókat annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy egy nyújtható, lágy tésztát kapjunk. Háromfelé osztjuk, és közepes méretű tepsi formájára 1-1 lapot nyújtunk. Előmelegített sütőben kb. 180°C-on világosra sütjük.
A krémhez a lisztet először 1 dl tejjel simára keverjük, a többi tejet a cukorral felforraljuk, hozzáöntjük a lisztes tejhez, és tovább főzve besűrítjük. Utána ezt a főzött krémet kihűtjük. Addig a margarint a porcukorral habosra kikeverjük, és a kihűlt krémhez hozzáadjuk. Elfelezzük, és az egyik felébe egy citrom levét és reszelt héját keverjük, a másik felébe pedig kakaóport és a csokoládét felolvasztva, kihűtve hozzáadjuk.
Az első lapra rásimítjuk a kakaós krémet, és rátesszük a következő lapot. Arra a citromos krémet kenjük, majd ráhelyezzük a harmadik, utolsó lapot. Gőz fölött megolvasztjuk a tortabevonót, elvegyítjük az olajjal, és bevonjuk vele a süteményt.
Másfél adagban készítettem, nagy gáztepsi hátán sütöttem a lapokat, a krém is másfél adag volt.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!