Nagyanyáink receptjeit is fel kell néha eleveníteni, ebből az alkalomból sütöttem ezt a nagyon régi receptet, és nagyon finom sütemény lett!
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 evőkanál cukor
- só
A tetejére:
- 50 dkg főtt, áttört burgonya
- 50 dkg túró
- 2 dl tejföl
- 2 tojás
- cukor ízlés szerint (kb. 10 dkg)
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, közepébe ütjük a tojásokat, beletesszük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, és a maradék langyos tejjel megdagasztjuk. Lezárjuk a tál fedelével, és duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, majd egy 20 × 30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. A tetejére valókat együtt krémesre keverjük, és a tésztára simítjuk. Fél órát még hagyjuk kelni a tepsiben, és 200°C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Kb. 40 perc alatt lett kész. Sütés közben, a vége felé takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen a teteje! Porcukorral meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat a sütihez!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!