A tésztához:
- 3 dkg élesztő
- 3 dkg cukor
- 3 dl tej
- 30 dkg liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 40-40-40 g porcukor
- 10-10 g vaníliás cukor
- 4-4 evőkanál tej
- 15 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg túró
- 2 kávéskanál vaníliaízű pudingpor
- 2 dkg vaj
- 2 tojássárgája
Továbbá:
- vaj/margarin a tepsihez
- 1 tojássárgája a kenéshez
A tészta hozzávalóiból az élesztőt 1 teáskanál cukorral 1 dl tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóival jól összegyúrjuk, hólyagosra kidolgozzuk, kétszeresére kelesztjük.
Közben a töltelékhez a darált mákot 40 g porcukorral, 10 g vaníliás cukorral és 4 evőkanál tejjel összekeverjük. A diónál is így járunk el, reszelt citromhéjat keverünk még bele. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a 40 g porcukrot, pudingport, a vajat, a tojássárgákat és a reszelt citromhéjat.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk-húzogatjuk és hosszanti irányban 3, kb. 15 cm széles csíkra vágjuk. Rúdformán a tésztacsíkok közepére halmozzuk a háromféle tölteléket,feltekerjük és laza fonattá gabalyítjuk. A tepsit kikenjük margarinnal és letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti.
Tojássárgával lekenjük és sütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!