Egy 20 cm átmérőjű tortaformához:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg barna cukor
- 4 tojás
- 23 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg mogyoró mozsárban durvára törve
- 50 dkg magozott, félbevágott szilva (vagy fele-fele arányban szilva és nektarin)
Tálaláshoz:
- szilva vagy más piros gyümölcsből készült savanykásabb lekvár
A sütőt előmelegítem 180°C-ra. A tortaforma aljába sütőpapírt rakok. A vajat simára keverem a barna cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, utána a lisztet és a sütőport, majd a legvégén a mogyorót is. A felezett szilvákat és a gerezdekre vágott nektarint szorosan egymás mellett lefektetem a tortaforma aljára. Ráöntöm a tésztakeveréket és 55-60 perc alatt megsütöm a tortát. Tűpróba után kiveszem és hagyom a tortaformában kihűlni, majd óvatosan tálaló tányérra borítom. Tálaláskor savanykás lekvárt adok hozzá.
Az Upside Down torta nevét én magyarítottam BUKFENCtortára. 🙂
Koltai Éva receptje.