- 1 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 4 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 12,5 dkg margarin
- 1 púpos evőkanál zsír
- 1 evőkanál só
- 2 tojás
- 1 dl tejföl
- reszelt sajt
- szezám- és lenmag
1 dl langyos tejbe 1 kávéskanál cukrot teszünk, ebben felfuttatjuk a 4 dkg élesztőt. 50 dkg lisztet 1/2 csomag (12,5 dkg) margarinnal, egy púpos evőkanál zsírral, egy evőkanál sóval összemorzsolunk. Amikor az élesztő megkelt, ráöntjük az összemorzsolt lisztre, adunk hozzá egy egész tojást, 1 dl tejfölt, ha nem elég jó, akkor még egy kis tejfölt. Deszkán összegyúrjuk, elnyújtjuk és hajtogatjuk, fél órát letakarva kelesztjük. Újra nyújtjuk, hajtogatjuk, ismét fél órát kelesztjük. Ezután elnyújtjuk, a tetejét megkenjük tojással, sajttal, szezámmaggal vagy lenmaggal megszórjuk. Szaggatjuk vagy kockákra vágjuk, és 170-180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük.
Tóth-Vass Szilvia receptje.