A tésztához:
- 4 tojás
- csipet só
- 20 dkg kristálycukor
- 10 dkg darált dió
- 1 kávéskanál kakaópor
- 1 dl lefőzött kávé
- 1 evőkanál víz
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 20 dkg finomliszt
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg kristálycukor
- 6 tojásfehérje
- 6 dl víz vagy tej
A tetejére:
- 5 dl habtejszín (Hulala)
- 2 evőkanál őrölt kávépor
- csokireszelék
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérje kivételével a tésztához való alapanyagokat alaposan kikeverjük. Felverjük habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába. Egy 35 × 27 cm-es tepsi aljába sütőpapírt teszünk, az oldalát kikenjük vajjal, és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 200°C-on 18 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Sütés után kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, visszahelyezzük a piskótát a tepsibe.
A krémhez a 2 csomag vaníliás pudingport csomómentesre kikeverjük 1 dl vízzel vagy tejjel + 5 dkg kristálycukorral! Ezután 5 dl forró vízbe vagy tejbe beleöntjük a kikevert pudingot, és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Ezután 6 tojásfehérjét 15 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük. Lassú tűzön hozzáadjuk a pudinghoz, pár percig főzzük, majd forrón rákenjük a tepsiben lévő piskótára, és egyenesre simítjuk.
5 dl tejszínt felverünk jó kemény habbá. Keverés közben hozzáadunk 2 evőkanál őrölt kávéport. A kihűlt krém tetejére kenjük, és egyenesen elsimítjuk. Tetejére csokireszeléket szórunk. 2-3 óra múlva már szeletelhető!
Farkasné Joó Ibolya receptje.