Tészta (1 kalács):
- 25 dkg finomliszt
- 25 g friss élesztő
- 50 g cukor
- 50 g olvasztott vaj
- 80 ml meleg tej
- 1 tojás, közepes méret
- csipet só
Kókuszos töltelék:
- 1,2 dl tej
- 7 dkg cukor
- 2 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg kókuszreszelék
A csokoládés töltelékhez:
- 15 dkg csokoládé
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. 20 percig hagyjuk kelni, majd tegyük egy olajjal kikent kelesztőtálba, és egy éjszakán át a hűtőben tároljuk. Másnap lisztezett munkalapra borítjuk, és letakarva 35 percig hagyjuk kelni. Sütőpapíron 3 mm vastagra nyújtjuk, tepsi méretű téglalapra (20 × 30 cm).
A töltelékhez a tejet a cukrokkal olvadásig melegítjük, majd a vajat és a kókuszreszeléket is belekeverjük. Hagyjuk hűlni.
A tésztát áttesszük a tepsibe, és gondolatban 3 részre osztjuk. A közepébe halmozzuk a kókuszos tölteléket, és ráhelyezzük a tábla csokoládét. A tészta mindkét oldalát egyenlő nagyságú és darabszámú csíkokra bevágjuk, és ráhajtogatjuk a csokoládéra. Egyszer jobbról, majd balról, és így folytatjuk tovább. 30 percig letakarva pihentetjük, végül egy tojássárgája-pici víz keverékével lekenjük. 180°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 30 perc alatt.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!