A piskótához:
- 5 tojás
- 30 dkg cukor
- 10 evőkanál víz
- 20 dkg liszt (2 evőkanálnyit elveszünk belőle)
- 2 evőkanál kakaópor
- 1/2 csomag sütőpor
A piskóta meglocsolásához:
- rumos szirup
5 tojásos kakaós piskótát készítek. Az tojássárgáját kikeverem 20 dkg cukorral, 10 evőkanál vízzel, 20 dkg liszttel és fél csomag sütőporral. A lisztből ki veszek két evőkanállal, azt kakaóporral helyettesítem. Az 5 tojásfehérjét felverem 10 dkg cukorral. A felvert tojásfehérjét hozzáadom óvatosan a sárgájához, majd az így elkészült masszát egy 22 × 32 cm-es tepsiben 180°C-on megsütöm.
A krémhez:
- 5 dl tej
- 15 g zselatinpor
- 5 tojássárgája
- 30 dkg cukor
- 2 púpos evőkanál liszt
- 5 dl habtejszín
- 2 kiskanál kakaópor
Fél liter tej kell hozzá. A tejből ki veszek egy csészével, és langyosra melegítem. Egy másik csészébe teszek 15 g granulált Dr. Oetker zselatint, majd lassan hozzáadagolom a zselatinhoz a tejet és jó alaposan keverem, hogy ne legyen csomó benne. Előbb nagyon pici tejet adok hozzá, aztán lassacskán a többi tejet is a csészéből. 5 tojássárgáját kikeverek 30 dkg cukorral, 2 púpos evőkanál liszttel és a többi tejjel, ami megmaradt a fél literből, végül a zselatinos keveréket. Felteszem főni és állandó keverés mellett sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni. Miután kihűlt, beteszem a fagyasztóba egy órahosszára.
Ezalatt felverek fél liter tejszínt, és miután kivettem a krémet a mélyhűtőből, a tejszínhez adagolom fokozatosan, majd együtt felverem. Az így elkészült krémet kettéosztom. Egyik felébe kakaót teszek két kiskanállal, a másik fehér marad. A piskótát rumos sziruppal jól meglocsolom, aztán rásimítom a fehér, majd a barna krémet.
Szántó Hajnalka receptje.