Tészta:
- 26 dkg porcukor
- 4 tojás
- 4 evőkanál méz
- 9 dkg vaj
- 65 dkg finom liszt
- 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
Krém:
- 7,5 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 9 dkg finom liszt (én kukorica keményítőt használtam)
- pici rum vagy rum aroma
- 45 dkg vaj
- 36 dkg porcukor
A porcukrot, tojásokat, mézet és a vajat gőz felett kikeverem kézi habverővel egy nagyobb tálba úgy, hogy a massza sűrűsödjön meg. Körülbelül fele lesz belőle. Beleteszem a szódabikarbónát és keverem, míg besűrűsödik, leveszem a tálat a gőzről, belekeverem a lisztet és fakanállal sima tésztának keverem. A tésztát 5 részre osztom el, én szét szoktam mérni hogy egyforma lapokat kapjak. Akkora sütőpapíron, mint a 30 x 40 centiméteres tepsi, egyenként elsodrom a tésztákat. A sütőpapír alatt is jól be lisztezem és így könnyen el lehet sodorni. A lapokat még sodrás előtt visszarakom a tálba a vízgőzre, ami már le van kapcsolva de ha langyosak könnyen sodorhatók!
Az én sütőmben 160 °C-on, kb. 5-6 percig sütöm. Vigyázni kell, mert hamar sülnek a lapok. Világosak legyenek mikor kivesszük a sütőből. Azonnal lehúzom a papírt róla és ahogy hűlnek már keményednek is. A tejből, vaníliás cukorból, lisztből pépet főzünk, mikor kihűlt, hozzákeverem a kihabosított cukros vajhoz, rummal ízesítem és megtöltöm a lapokat. Egy kevés krémet hagyok a tetejére.
A süteményt összerakva, pár órát lenyomatom, hogy szép egyenesek legyenek a lapok (spájzba), majd a tetejét megkenem a maradék krémmel és meg szórom kókuszreszelékkel. Berakom a hűtőbe. Már úgy is készítettem hogy az összes krémet a lapok közé tettem és a süti tetejét csokimázzal kentem be, így is nagyon finom.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.