Magas zsiradéktartalmú, hidegen kelesztett omlós-élesztős tészta, avagy a bejgli készítésének profi módja.
Tészta:
- 1 kg liszt
- 40 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 2 dkg só
- 3 dl tej
- 2 tojássárgája
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és belemorzsoljuk a margarint. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük az élesztőt, majd a porcukrot és a tojássárgákat, ezt jól elkeverjük és a liszthez öntjük. Addig gyúrjuk, míg szép sima nem lesz a tészta. Ha kész, 15-20 percre a hűtőbe rakjuk.
Töltelék:
- 25 dkg dió vagy mák
- 20 dkg cukor
- 2 dkg mazsola
- 2 dkg méz
- reszelt citromhéj
- vaníliás cukor
- 1-1,5 dl víz
A dió kivételével mindent felteszünk forrni. Kb. 4-5 percig kell forralni, majd a dióra önteni. A mákkal is ugyanígy kell eljárni.
Fél kg-os bejglihez 28 dkg-os tésztadarabokat vágunk, amiből négyzet alakú, 3-4 mm vastag lapot nyújtunk (vékonynak tűnik, de fontos a vastagság betartása!). Szintén 28 dkg-ot mérünk a töltelékből is, amit elegyengetünk a tésztán úgy, hogy a tészta két szélétől elhagyunk 2 cm-t, ezt felhajtjuk majd, és csak utána tekerjük fel.
Azért fontos a tészta és a töltelék aránya, mert így nem fog szanaszét repedni sülés közben.
Kenés: először tojássárgájával kenjük, és a hűtőbe tesszük, amíg rá nem szárad. Ugyanezt megismételjük kétszer a fehérjével is. Fontos, hogy mindig a hűtőben száradjon, mert akkor nem kezd el kelni a tészta. Ha a második réteg fehérje is rászáradt, 20-30 percet langyos helyen kelesztjük, megbökdössük az oldalait, és sütjük.
Kiss Bettina receptje.
Csoma Margareta mondta
Ez megsütöm, biztosan finom is.