Megosztom veletek ezt a jól bevált gyors bejglireceptet, mert nem kell keleszteni, csak gyúrom-nyújtom-sütöm. Nagyon hamar készen van. Ezt sütöm már évek óta, és mindenkinek nagyon ízlik. 3 rúd lesz a tésztából.
A tésztához:
- 1 pohár tejföl (2 dl)
- 1 pohár sertészsír
- 2 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 5 dkg élesztő
- kb. 60-80 dkg liszt
A kenéshez:
- 1 tojás
A máktöltelékhez (3 rúdhoz):
- 50 dkg mák
- 40 dkg cukor
- kevés tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- ízesíteni lehet reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal, stb.
A diótöltelékhez (3 rúdhoz):
- 50 dkg dió
- 40 dkg cukor
- kevés tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- ízesíteni hasonlóképpen lehet, mint a mákot
Előre elkészítjük a tölteléket. A mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, összekeverjük pici tejjel, és ezzel az összeállítással már is meg lehet tölteni (én nem szoktam főzni), vagy a hozzávalók között felsorolt ízesítőanyagokat is hozzá lehet adni, ki melyiket szereti. Természetes ha diósat és mákosat is készítünk egyszerre, a mák vagy a dió aránya változik.
A tésztához a tejfölt, az ugyanazzal a pohárral mért zsírt, a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, belemorzsoljuk az élesztőt (elkeverjük, feloldjuk benne), végül összegyúrjuk a liszttel. Ne túl kemény tésztát készítsünk. 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük tetszőlegesen. Feltekerjük (ne túl szorosan!), lekenjük tojással, az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával, és már süthetjük is 180°C-ra előmelegített sütőben.
Kiss Imréné Magdi receptje.
Kunstár Györgyné mondta
Köszönöm a finom receptet, már készítettem, nagyon jó, de ajánlom almával is elkészíteni, úgy is nagyon finom (alma reszelve, bele fahéj 2 kávéskanálnyi, levet enged majd, de annyi darált háztartási keksz, hogy felszívja az alma levét, és kevés cukrot bele), így cukrosok is fogyaszthatják. Jó étvágyat hozzá!
Jakab Ilona mondta
Nekem az lenne a kérdésem, hogy disznózsír helyett használhatok kacsazsírt?
Kiss Imréné Magdi mondta
Kedves Ilona, kacsazsírral nem próbáltam még, ezért nem tudok biztosat mondani, de meg kell próbálni, valószínűleg úgy is finom lesz.
Vörös-torma Ildikó mondta
Nekem soha nem sikerülnek, inkább kalácsok lesznek, pedig mindig úgy csinálom, ahogy le van írva. Ezt még kipróbálom és ha ez sem sikerül, akkor feladom…
Antal Julianna mondta
Ez igazán finom, én már kipróbáltam! Ez lesz a karácsonyi kalácsunk!!
Szabóné Joli mondta
Szárazon rászórom a cukros tölteléket, utána megszórom egy kis reszelt almával. Egy hétig is puha a töltelék. Ezt a receptet fogom kipróbálni. Köszi!
Kurczina Ilike mondta
Már meg is sütöttem, nagyon finom, de nekem berepedezett, így nagyon nehezen tudtam szeletelni. Van valami ötleted, hogy ne repedjen meg?
Kiss Imréné Magdi mondta
Ilike, lehetséges, hogy túl szorosra tekerted fel, és ahogyan sült, nem tudott a töltelék növekedni benne. Vagy én nem szoktam nagyon tejesen elkészíteni, inkább szárazabb egy kicsit a tésztám. Az oldala és teteje megszurkálása is nagyon fontos, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle, de ez biztos nem maradt el. Nem jut eszembe más ötlet hirtelen…
Ági mondta
Kedves háziasszonyok!
A feltekert és megkent rudakat én hűvös helyen hagyom pihenni minimum 1 órát. Aztán még egyszer megkenem tojássárgájával, és 150°C-os sütőbe teszem. Mikor szép magasak, 180-200°C-ra fűtöm, és gyönyörű pirosra sütöm. Soha nem reped meg.
Matild Nagy Sárköziné mondta
Nem sok a cukor a bejgliben?
Annamária mondta
Nagyon jó recept, biztos ez kerül a karácsonyi asztalra! 🙂 Kb. mennyi ideig kell sütni?
Kiss Imréné Magdi mondta
Sütőtől függ. Így visszaemlékezve kb. 30-40 percig sült. Úgy szoktam megállapítani, hogy megnyomkodom a tésztát, és a színe alapján.
Anna Szivak mondta
Érdeklődöm, hogy zsír helyett margarint használhatok-e? Előre is köszönöm a választ!
Kiss Imréné Magdi mondta
Én még nem próbáltam ki margarinnal, de szerintem biztos meg lehet vele is sütni. Talán nem lesz olyan puha a tésztája.
Antal Julianna mondta
Zsírral finomabb! 😉
Nagy Klára mondta
Azt szeretném megtudni, mekkorára kell nyújtani? Köszönöm a választ.
Kiss Imréné Magdi mondta
Ezt csak körülbelülre írom, 35 × 25 cm-esre nyújtottam, de ha valaki picit vastagabb tésztát szeret, kisebbre nyújtsa.
Kata mondta
A rumot előtte, vagy utána igyam meg? 😉 Ez csak vicc volt, az én receptem olyan, amibe kell rum. Idén ezt kipróbálom, köszönöm!
Gruber Erika mondta
Nagyon tetszik a recept, de én a töltelékbe szoktam még tenni egy kicsi őrölt fahéjat és őrölt szegfűszeget is. A mazsolát vörös áfonyával helyettesítem. Nagyon finom az is, ha a diót kicsit megpirítjuk. Sőt a cukrot is.
Deák Istvánné mondta
Szeretném kérdezni, hogy a zsír olvasztott legyen?
Web Cukrászda mondta
A legjobb, ha szobahőmérsékletű a zsír, nem kell teljesen megolvasztva legyen.
Mária mondta
Kérdésem az egy bögre zsír az mekkora bögrére értendő, mivel különböző méretűek vannak? Vagy a tejfölös pohárral kell mérni? Köszönöm.
Web Cukrászda mondta
Kedves Mária, a tejfölös pohárral kell mérni, tehát 2 dl lesz az is.
Lévainé Erika mondta
Az élesztőt szárazon csak belemorzsoljuk?
Web Cukrászda mondta
Igen, ha belemorzsoltuk a tejfölös-tojásos masszába, ott kicsit kavargatva, fel fog oldódni teljesen, és utána mehet bele a liszt.