A felső laphoz :
- 10 tojássárgája
- 30 dkg porcukor
- 5 evőkanál hideg víz
- 35 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
A középső laphoz:
- 10 tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
- 20 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg tortadara
Az alsó laphoz (vizes piskóta):
- 25 dkg porcukor
- 4 tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 20 dkg liszt
- 4 evőkanál forró víz
- 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 7,5 dl tej
- 10 evőkanál rétesliszt
- 20 dkg porcukor
- 30 dkg margarin
- 1 citrom leve
A tetejére:
- 15 dkg csokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Továbbá:
- 31 × 37 cm-es, nagyméretű gáztepsi
- szilikonos sütőpapír
Az alsó laphoz a tojássárgákat a porcukorral, hideg vízzel habosra keverjük, és hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. 160°C-on, lassú tűznél megsütjük.
A középső laphoz a tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tortadarát is. 180°C-ra melegített sütőben megsütjük.
A harmadik laphoz a tojásfehérjéket a cukorral keményre felverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a citrom reszelt héját és levét, és a 4 evőkanál forró vizet. Jól kidolgozzuk. A lisztet a sütőporral összekeverjük és a masszába óvatosan belekeverjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és a tésztamasszát beleöntjük, elsimítjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
A krémhez a tejet a cukorral, liszttel csomómentesre keverjük és sűrűre felfőzzük, kihűtjük. A margarinnal összekeverjük, a citrom levét is hozzáadjuk, jól kihabosítjuk majd hűtőbe tesszük a tészta betöltéséig.
A harmadik lap az alsó lap, ami egy vizes piskóta. Fele krémet rásimítjuk és befedjük a második lappal. Rákenjük a krém másik felét, és befedjük az első lappal. Az első, fedőlap hullámos, enyhén „göröngyös. Csokoládémáz is elhagyható, anélkül is szép, mutatós sütemény.
A csokoládémázhoz a eltördelt csokoládét az olajjal együtt mikróban felolvasztjuk és simára keverjük. A süteményt bevonjuk vele.
„Ezt a receptet egy kedves ismerősömtől kaptam, nagyon megtetszett és megsütöttem. Eredetileg a felső lapot kettévágjuk, és így nem kell hozzá a harmadik lap. Mivel gáztepsi méretre szólt a recept, abban is több méret van, az enyém nagyon nagy méret, így a lapom vékony lett ahhoz, hogy elvágjam, ami a képen is látható. Emiatt sütöttem a harmadik lapnak egy vizes piskótát. Ha kisebb méretű tepsiben készül, akkor kettévágható a tészta. Így is nagyon szép és finom lett. Köszönet a receptért Schwarzenberger Emese!”
Vass Lászlóné
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!