- 1,5 kg jó érett narancs
- 3 db jó érett kivi
- 1,5 liter narancslé
- 1 liter tejszín
- 1 kg babapiskóta
- 250 ml tej
- 300 g kristálycukor
- 5 tojássárgája
- 2 csomag fehér, hideg vizes zselatin
- 2 csomag vaníliás cukor
Lereszeljük 2 db narancs héját, majd az összes narancsot meghámozzuk és vékonyra szeleteljük. A narancskarikákat rétegesen megszórjuk 100 g kristálycukorral és állni hagyjuk kb. 30-40 percig. Főni teszünk 200 ml tejet, közben egy külön tálban habosra kavarjuk az 5 tojássárgáját 200 g kristálycukorral és a vaníliákkal, majd hozzáadunk 50 ml hideg tejet, és tovább kavarjuk. Az így kapott pépet beletöltjük a fövő tejbe, melyet folyton kavarunk. Csak 2 percet hagyjuk főni, ahogy kicsit sűrűsödni kezd, vegyük le a tűzről, különben össze fog menni! Tegyük félre, hagyjuk hűlni. Mikor langyos, kavarjuk bele a 2 narancs lereszelt héját, és hagyjuk tovább hűlni. Ezalatt verjük kemény habbá a tejszínt, és áztassuk be 10 percig a zselatinokat 100 ml hideg vízbe. Forró vízfürdőbe állított edényben olvasszuk fel a zselatint, óvatosan adjuk hozzá a narancshéjas péphez, majd az egészet kavarjuk bele a tejszínhabba vigyázva, hogy össze ne törjön.
Összeállítás:
Folpackkal béleljünk ki egy kb. 5 literes tálat. A tál aljára középre helyezzünk el egy narancskarikát, köréje tegyünk kiviszeleteket, majd tovább megint narancskarikákat, kibélelve a tálat egészen a pereméig. Jobb ha a szeleteket picit egymásra csúsztatva helyezzük el. A narancskarikákra kenjünk egy vastagabb réteg krémet, majd a picit narancslébe áztatott babapiskótákat a habra helyezzük, tésztalapot képezve. Így folytatjuk, amíg elfogy a krém és a babapiskóta is. Az a fontos, hogy legfelül babapiskóta-réteg legyen. Másnapig hűtőben tartjuk. Tálalás előtt óvatosan egy nagyobb tányérra borítjuk, levesszük róla a tálat, lehúzzuk a fóliát és szeleteljük. Jó étvágyat kívánok!
A tortát elkészíthetitek más gyümölccsel is. Narancskarikák helyett próbáljátok ki félbevágott nagyobb eprekkel, úgy is nagyon mutatós és finom lesz!
Adrienne receptje.