Tészta:
- 4 db egyenként 1,5 cm vastagságú tortalap (6 tojásból sütött vizes piskóta)
Eperkrém:
- 50 dkg eper
- 6 dl tejszín (fele növényi, fele állati eredetű)
- 1 csomag vaníliás cukor
- kevés cukor
- 1 csomag étkezési zselatin
- 1/2 csomag epres puding
- 1,5 dl eperszörp
Fondant:
- 60 dkg porcukor
- 2 evőkanál méz
- 70 ml víz
- 2 evőkanál étkezési zselatin
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál vaj
- mandula- vagy vaníliaaroma
- a színesekhez: étkezési színezék és alkohol
- a nyújtáshoz és formázáshoz + keményítő vagy porcukor
A fondant alá:
- kb. 10 dkg porcukros vaj
Pár nappal a tortasütés előtt elkészítjük a fondantot. A porcukrot egy tálba átszitáljuk, mélyedést készítünk a közepébe. A zselatint a langyos vízzel elkeverjük, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a mézet, az aromát és a vajat. A keveréket a porcukorhoz öntjük és robotgép dagasztókarjával összegyúrjuk, a végén hozzáadjuk a keményítőt. Színezni úgy tudunk, hogy a színezéket egy pici alkohollal elkeverjük és a masszába gyúrjuk. Minimum 1 napra hűtőbe tesszük, majd porcukros vagy keményítős átgyúrás után készíthetjük a rózsákat, amiket hagyunk megszáradni.
A tortalapot megsütjük. Kihűtjük, szeleteljük.
Az eperkrémhez a pudingot a szörppel megfőzzük, kihűtjük. Az epret megtisztítjuk, felkockázzuk, egy edénybe tesszük, majd a cukorral és a vaníliás cukorral felfőzzük, langyosra hűtjük. Ekkor beletesszük az étkezési zselatint és folyamatos kevergetés mellet ismét felfőzzük, hűtjük. Eközben felverjük a tejszínt. A pudingot robotgéppel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a még folyós eperöntetet is. A pudingos epres masszát a felvert tejszínre öntjük és egy kézi habverő vagy fakanál segítségével óvatosan összekeverjük. A tortánkat azonnal töltjük. Porcukros vajjal átkenjük, majd burkoljuk, dekoráljuk.
Nagyon boldog Anyák napját kívánok minden kedves nagymamának, anyukának és kismamának!
Szabó-Szalai Zsuzsanna receptje.