Tészta:
- 500 g liszt
- 100 g porcukor
- 150 g margarin
- 1 tojás
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tejföl
- csipet só
Krém:
- 7,5 dl tej
- 3 csomag puncs pudingpor (főzős)
- 200 g margarin
- 150 g porcukor
Fondant:
- 1 kg porcukor
- 1 evőkanál zselatin
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál margarin(~50 g)
- 2 evőkanál méz
- némi ételfesték, cukorgyöngyök
A tészta hozzávalóiból nagyon jól formázható alapanyagot kapunk, amit 6 egyenlő részre vágva, lisztezett felületen 22 cm átmérőjű körökre nyújtjuk. Előmelegített 180°C-os sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben egyenként kb. 8-10 perc alatt világos barnára sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.
A krémhez a tejből és a pudingporból csomómentes sűrű krémet főzünk, aminek közvetlenül a felszínét nejlonnal lefedjük, hogy ne képződjön rajta „bőrös” réteg. Amikor a puding kihűlt, a margarint és a porcukrot keverőgép segítségével kihabosítjuk, majd a puncsos masszát kis adagokban hozzákeverve tovább habosítjuk. A lapokat egyenként egy papírból kivágott körsablon segítségével, éles késsel szépen egyformára „szabjuk”. Krémmel megtöltjük, majd a torta tetejére súlyt helyezve, hűtőben több órát „nehezék” alatt pihentetjük (nálam az egész éjszakát hűvösön töltötte). Kevéske krémet tegyünk félre, hogy a tortát vékonyan kívülről is be tudjuk vonni préselés után, hiszen a cukormasszánk (fondant) így fog szépen megtapadni a felületén.
A fondantot az elkészítése után szintén hűtőbe tesszük. Hozzávalóit és kivitelezését Kiskukta blogján találtam, amit azóta is sikeresen alkalmazok, szupi recept! 🙂 A torta bevonása előtt a cukormasszát szobahőn tároljuk, majd jól átgyúrva-színezve-szórva-formázva kedvünk szerint vonjuk be vele tortánkat.
Kellemes időtöltést kívánok az alkotáshoz! 🙂
A torta hűtőbe téve, több napig is eláll gond nélkül. Ajánlom Nektek is szeretettel az elkészítését!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.