A tésztához:
- 4 tojássárgája
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg rétesliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál olaj
- 1 csomag vaníliás cukor
A krémhez:
- 4 tojásfehérje
- 4-5 evőkanál cukor – ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- (II. verzióhoz: 2 csomag pudingpor és 5,5 dl tej)
A tetejére:
- 2,5 dl habtejszín + 1 csomag habfixáló ha nem növényi tejszínt használunk
- 2-3 teáskanál porcukor ha cukrozatlan a tejszín
- reszelt étcsokoládé, tortadara, stb.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, hozzádolgozzuk az átszitált sütőporos, kakaós, vaníliás cukros lisztet, majd a végén az olajat – miután nem géppel dolgozom, ezt biztonsági okból keverem a végén bele. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt (vajazott-lisztezett) tepsiben, kb. 170-180°C-on sütjük 20 percig. Amíg a tészta sül készítsük el a krémet. A pudingporból, a cukor feléből és a tejből készítsünk pudingot, majd sűrítsük be. A tojások fehérjéből pici sóval és a cukor másik felével kemény habot verünk. Összekeverjük a még forró, tűzről levett pudinggal, és a kész krémet a tészta tetejére simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, 150°C-on további 10–15 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, a kemény habbá vert tejszínt egyenletesen rátesszük a krémre, és reszelt étcsokoládéval (illetve ízlés szerint) díszítjük. Ebből a mennyiségből 12 db süteményt kapunk.
A krémnél zárójelben megadott II. verzió esetében a hagyományosnál vékonyabb lesz a tésztarétegünk, a krém magasabb és a tejszínhab vékonyabb. Kellemesen hűsítő süteményt kapunk melegebb napokra!
A tepsi mérete: 25×20 cm, illetve a II. verziónál 25×30 cm.
Ferencz Terézia receptje.