- 3 dl meleg tej
- 2,5 kiskanál szárított élesztő
- 1 evőkanál vaj
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 60 dkg liszt
- 1 csipetnyi só
A megforgatáshoz és a meghintéshez:
- 1,5 dl olvasztott vaj
- porcukor
- 2 kiskanál őrölt fahéj
Egy deci meleg tejbe keverd bele az élesztőt, szórj bele egy kiskanál cukrot, és tedd félre néhány percig, amíg az a tejben felfut. Keverd össze a maradék tejet a cukorral, a tojásokkal és a kevés vajjal. A liszthez adj egy csipetnyi sót, öntsd hozzá a cukros-tojásos tejet, és add hozzá a felfuttatott élesztőt is. Dolgozd jól össze a tésztát, formázd egy nagy cipóvá, és letakarva, szobahőmérsékleten hagyd pihenni, amíg a tészta a duplájára kel. Ezután tenyereddel kissé lapítsd ki a tésztát, formázz belőle kerek, de lapos cipókat, és közepét egy kerek keksznyomóval szúrd át (vagy egy 2-3 centis átmérőjű likőröspohárral). Így gyűrű formájú lesz. Takard le egy konyharuhával, és 35-40 percig hagyd ismét kelni. Melegítsd elő a sütőt, és 180°C-on kezdd el sütni. A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe téve süsd 8, maximum 10 percig.
A megsült fánkokat forgasd meg először a megolvasztott vajban, majd a fahéjas cukorban.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!