Tészta:
- 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor – ezt habosra keverjük
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás – ezt gyors mozdulatokkal hozzáadjuk
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 3-4 evőkanál tej – ezeket is masszához adjuk, jól kidolgozzuk, 26 cm-es tortaformába töltjük, 180°C-on 20-25 percig sütjük. Kivesszük a formából és hűlni hagyjuk.
Méhcsípés borítás:
- 10 dkg cukor – felét enyhén megpörkölöm
- 1 dl tejszín – a maradék cukrot is hozzáadom
- 12 dkg vaj – a pörkölt cukorhoz adom, összefőzöm
- 15 dkg szeletelt mandulát hozzáadok, még 1 percig főzöm
A 26 cm tortaformát kibéleljük sütőpapírral, a masszát beleöntjük, 180°C-on 15-20 percig sütjük. Sütés után kicsit hűtjük, majd éles késsel 16 szeletre vágjuk. (Nagyon fontos a megfelelő keménységű állag!)
Almatöltelék:
- 1 kg alma – ebből 1 db díszítéshez, a többit meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk majd félig megpároljuk
- 5 dkg cukor
- 3 dl almalé
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál citromlé
Mindezeket kikeverjük és az almával megfőzzük, végül 2 evőkanál aprított mandulát adunk hozzá. Kicsit lehűtjük, és a tortakarikával körbevett tésztára öntjük. Jól lehűtjük, kb. 1 óra a hűtőben.
Hab:
- 4 dl habtejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 csomag habfixáló
Kemény habbá verjük, majd az almatöltelékre simítjuk (félreteszünk belőle a díszítéshez). 16 rózsát formázunk. A félretett almát megmossuk, negyedeljük, keresztben felszeleteljük, rögtön meglocsoljuk citromlével, így szép fehér marad. Az almaszeleteket a rózsákra tesszük, a méhcsípés szeleteket ferdén ráhelyezzük.
Első nekifutásnak talán bonyolultnak tűnhet, de megéri a fáradozást, mert valóban nagyon-nagyon finom!!!
Réti Andrásné Judit receptje.