- 6 szem közepes alma
- 2 bögre darált dió
- 4 evőkanál baracklekvár
- csipet fahéj
- csipet citromhéj
- 10 dkg vaj
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg szitált liszt
Egy tortakarikát kikenünk vajjal, majd az almákat meghámozzuk és a csumáját kiszedjük úgy, hogy az alma egyben maradjon. A darált diót, a fahéjat és a citromhéjat összekeverjük, majd hozzáadjuk a baracklekvárt. Ezzel a masszával megtöltjük az almák belsejét, és a tortaformába helyezzük őket. Vékony vajszeleteket helyezzünk az almák tetejére, és 160°C-on puhára pároljuk. Kb. 45 perc, az almáktól függ. Miután megpárolódtak, piskótamasszát készítünk úgy, hogy szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját kihabosítjuk elektromos habverővel, 2 fokozaton is végezhetjük, majd a tojásfehérjét verjük fel a cukor fokozatos hozzáadásával. Miután ez kész, a tojássárgájához hozzáadunk egy kevés fehérje habot, ezt jól összekeverjük, majd a többi fehérjét is hozzáadjuk, majd a szitált lisztet is óvatosan. Ügyeljünk, hogy a fehérje hab ne törjön, egyneműsítjük. Miután kész, ráöntjük a masszánkat a párolt almákra és 200°C-on 15-20 percig tűpróbáig sütjük. A tetejét porcukorral vagy fahéjas porcukorral hintjük.
A lisztet minden esetben a piskóta elkészítésénél szitáljuk meg.
Kocsis Erika receptje.