Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 tojás
- 8 dkg porcukor
- 15 dkg zsír
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 teáskanál sütőporcsipet só
Töltelékhez:
- 6-7 evőkanál lekvár
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg kristálycukor
- 60 dkg reszelt alma
- 2 evőkanál cukorfahéj
A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot és beletesszük az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval és elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és a tojást, majd összegyúrjuk a tésztát, és három részre osztjuk.A tésztét addig pihentetjük, amíg előkészítjük a tölteléket.
A diót összekeverjük a kristálycukorral. Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és pár perc pihentetés után kinyomkodjuk a levét. Hozzákeverjük a 2 evőkanál cukrot, és az ízlés szerinti fahéjat. Egy 22 x 33 cm-es tepsit kizsírozunk. Az első tésztagombócot tepsi nagyságúra nyújtjuk. Megkenjük a lekvár felével, amelyre egyenletesen rásimítjuk a cukorral elkevert dió felét, majd erre kerül az almás töltelék fele. Befedjük a második lappal, és ugyanígy megtöltjük, majd befedjük a harmadik lappal. A süteményt néhány helyen megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkezett gőz távozni tudjon belőle.170 °C-ra előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütjük a süteményt. Amikor készre sült, rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük, majd olvasztott csokival bevonjuk.Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Csordás Gizella receptje. Látogassátok meg a Családi kondér, oldalt, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!