Tészta:
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 15 dkg cukrozott darált dió
- 1,5 kg alma reszelve, párolva, kihűtve
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 10 dkg cukor, vagy 2-3 evőkanál méz
Máz:
- 1 tojássárgája
- 1 tojásfehérje
Az élesztőt langyos tejben egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport, majd jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlőre részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére (25 × 39 cm), de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik. Sütőpapírt tegyünk alá. Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rásimítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, rá a másik lap, megszórjuk cukrozott dióval, rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal. A tésztát lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig kelesztjük. Utána lekenjük tojásfehérjével, egy villával a tetején “mintákat” húzunk. Még 10 percig pihentetjük, míg a tojásfehérje rászárad, és 180°C-on aranybarnára sütjük. Szép, csillogós, márványos lesz a sütink teteje.
Én még megbolondítottam egy kis házi meggylekvárral is.
Merics Marika sütötte meg Vass Lászlóné receptje alapján.