Gyerekeim rajonganak az almás süteményekért, és ősz révén most elég gyakran el is készülhet. Párom a sütemény szélét részesíti előnyben… hát, itt most akad egy egész karikára való belőle! 😉
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- csipet só
- 2 evőkanál porcukor
- 1/2 kávéskanál fahéj
- 1/2 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 5 közepes savanykás alma
- 2 evőkanál cukor
- 1/2 citrom leve
- 1/2 kávéskanál gyömbér
- 1/2 kávéskanál fahéj
- 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 evőkanál puha vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipet só
A sütéshez:
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
Először a tésztát gyúrjuk össze a megadott hozzávalókból. Amennyiben túl morzsalékos lenne az állaga, egy kis tejföl hozzáadásával javíthatunk rajta. A kész tésztát folpackba csomagoljuk és kis időre a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, vékony szeletkékre vágjuk és a fél citrom levével meglocsoljuk. Kis lábasban a tűzhelyen vajat melegítünk és a szeletelt almadarabkákat hozzátesszük. Cukorral és a fűszerekkel ízesítve
puhára pároljuk, majd félrerakjuk.
Sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy 24 cm-es piteformát vékonyan kivajazzuk, és a tészta kétharmad részét kezünkkel egyenletesen belenyomkodjuk. Villával több helyen megszurkáljuk, majd 6 perc alatt középső rácson világosra elősütjük. Kivesszük a sütőből, meghintjük két evőkanálnyi zsemlemorzsával, és erre kanalazzuk az almás-fűszeres illatozó tölteléket.
A tészta megmaradt egyharmadával tetszőlegesen kidíszítjük a pite tetejét. A tésztadarabokat lekenjük tojásfehérjével. Sütőbe visszatéve középső rácson kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Langyosan, de inkább hidegen szépen szelhető. (Megnézném, ki bírja addig!) 🙂 Tálalásnál egyszerűen porcukorral hintjük, de akár tejszínhabbal, fagylalttal is kínálhatjuk. Ha 1 kis pohár natúr joghurtban elkeverünk 1 csomag vaníliás cukrot és 1 mokkáskanál őrölt fahéjat, remek savanykás öntetet kapunk.
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.