- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 3 dl víz
- 15 dkg cukor
- 2 egész fahéj
- 10 szem szegfűszeg
- 8 alma
- 1 narancs v. citrom reszelt héja
A tojásból, 6 evőkanál cukorból és lisztből sütőpapírral bélelt tepsiben piskótát sütünk. Hosszában 3 részre vágjuk. A vízből és cukorból szirupot főzünk, hozzáadjuk az egész fahéjat, szegfűszeget, reszelt narancs v. citromhéjat. Kb. 5 percig forraljuk, leszűrjük, hűtjük. Az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felkockázzuk. Kevés vízben, cukor és fahéj hozzáadásával puhára pároljuk. Mély tálban elhelyezzük a piskótát, meglocsoljuk a sziruppal, erre a kihűlt almapép felét kenjük, majd a második piskóta következik. Ezt is meglocsoljuk sziruppal, majd jöhet a maradék almapép. Befedjük a harmadik piskótalappal, és ezt is meglocsoljuk a maradék sziruppal. 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor kanállal szaggatunk belőle, és a tányéron még meglocsoljuk csokiöntettel. Tejszínhabbal díszítjük.
Szerintem a somlói galuska gyorsabb változata, mert van olyan finom, és nem annyira időigényes.
Roncsula receptje.