- 50 dkg lisztből rétestészta
- 80 dkg alma
- 10 dkg dió
- 10 dkg kristálycukor
- törött fahéj
A kissé savanykás, borízű, úgynevezett rétesalma a legalkalmasabb hozzá. Az almát meghámozzuk, megtisztítjuk a magházától és középfinom reszelőn lereszeljük. A reszelt alma helyett szeletekre vágott almát is használhatunk. Ha nem rétestésztából, hanem kész réteslapból készítjük, a kinyújtott és zsírral meglocsolt réteslapot megszórjuk egy kevés szitált zsemlemorzsával és darált dióbéllel. Ez azért szükséges, mert a morzsa és a dió felszívja az alma víztartalmát, és sütés közben nem ázik el a tészta. Ezután a megreszelt vagy összevágott almát szétterítjük rajta, egyenletesen elosztva. Megcukrozzuk, megszórjuk törött fahéjjal, felcsavarjuk és megzsírozott tepsibe tesszük. Tetejét olvasztott zsírral vagy vajjal megkenve sütjük. Sütésnél vigyázzunk, hogy a töltelék jól átsüljön. A sütőből kivéve 5-10 percig állni hagyjuk, majd kissé rézsútosan vágva, egyenletesen elszeleteljük. Tetejét porcukorral megszórjuk, és forrón adjuk asztalra.