A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 porcukor
- 12 g sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
Az almás töltelékhez:
- körülbelül 1, 5 kg alma
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 teáskanál fahéj (őrölt)
- 1 citrom reszelt héja
A vaníliás krémhez:
- 4 csomag vaníliaízű pudingpor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 l víz
- 6 tojásfehérje
- 6 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Közepes tepsi hátán három egyforma vékony lapot sütünk, levajazzuk a tepsit. (én 22 x 34 cm-es kapcsos tepsiben sütöttem). A tepsibe sütőpapírt tettem. Az almás töltelékhez az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, jól kinyomkodjuk az almából a levet. Hozzákeverjük a kétféle cukrot, citromhéjat és a fahéjat, majd együtt megdinszteljük körülbelül 5-7 perc alatt. Lehet hozzászórni kevés zsemlemorzsát, ha nagyon nedves lenne az alma. A vaníliás krémhez a pudingot a vízzel és a kétféle cukorral sűrűre főzzük. A tojásfehérjéből a 6 evőkanál cukorral plusz a vaníliás cukorral kemény habot verünk, majd a meleg pudinggal elkeverjük és 1-2 percig együtt főzzük.
Sütemény összeállítás: Visszatettem az első lapot a kapcsos tepsibe, erre szórunk kevés zsemlemorzsát és rákenjük az összes almás tölteléket. ( Ha nem kapcsos a tepsi, akkor tálcára tesszük, és köré keretet teszünk ( lehet alufóliából is ). Majd megint tészta, picit lenyomkodjuk és erre a krémet kenjük. Rátesszük a harmadik lapot melyet lenyomkodunk óvatosan. A süteményt letakarjuk és egy éjszakát hagyjuk hideg helyen puhulni. Tálalás előtt ízlés szerint porcukrozzuk.
Vankó Sándorné Ilona receptje.