A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 g élesztő
- 2 dl tej
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2 evőkanál cukor
- 1/2 kávéskanál só
- 1 tojás
- reszelt citromhéj
Az almás töltelékhez:
- 1 kg alma alma
- cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- fahéj
A kenéshez:
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál tej
A megszóráshoz:
- fahéjas kristálycukor
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Egy lábosban ízlés szerinti mennyiségű cukorral 10-15 percig pároljuk, nem kell, hogy teljesen elpárologjon a leve. A pudingot kevés vízben elkeverjük, az almához öntjük, felforralva besűrítjük, végül fahéjjal ízesítjük. Langyosra hűtjük.
A tésztához 100 ml meleg tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék meleg tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Langyos helyen lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük. Egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk. Középre halmozzuk a tölteléket és visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, a sütés vége felé megszórjuk fahéjas kristálycukorral és 200°C-ra előmelegített sütőben sütjük. Langyosan lehet szépen szeletelni.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!