Almából sosem elég, igaz nem sok kellett ehhez a kalácshoz, de amikor sült, az egész lakást bejárta az illata. Könnyeden elkészíthető akár duplán is, hiszen a forma nem nagy, de nekünk kettőnknek épp elég.
- 40 dkg liszt
- 2, 5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- csipet só
- kb. 2 dl langyos tej
Továbbá:
- 2 – 3 db alma
- cukor
- fahéj
- olvasztott vaj
Kenéshez :
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
Az élesztőt futtassuk, fel, a lisztet szitáljuk össze a cukorral és a sóval, adjuk hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a felfutott élesztőt. Langyos tej hozzáadásával dagasszunk tésztát. Letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Ha a tészta megkelt, kissé gyúrjuk át és kisujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki. Szaggassunk a tésztából 8 – 9 cm – es átmérőjű korongokat. Az almának szúrjuk ki a magházát és szeleteljük fel úgy fél cm – es vastagságúra. Egy hosszúkás formát ( nálam 21 X 12 cm ) béleljünk ki sütőpapapírral és állítsuk fel. Rétegezzük a tésztát és az almát felváltva úgy a formába, hogy kenjük meg a tészta mindkét oldalát olvasztott vajjal, szórjuk meg a tetejét cukorral és fahéjjal, majd helyezzünk rá egy almakarikát. Folytassuk addig a rétegezést, amíg meg nem telik a forma – az utolsó réteg, tészta legyen. Fektessük vissza a formát a talpára, kenjük le a tészta tetejét és hagyjuk kb félóráig pihenni.
Előmelegített 180 °C – on süssük 40 – 45 percig. ( ha nagyon pirulna a teteje takarjuk le alufóliával.)
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!