Almafánk – lágy, fahéjas vaníliasodóval , kellemes almaízzel – kell ennél több. Bevallom őszintén, nálam a fánkok közül első helyen szerepel. Miért is? Talán az alma miatt, vagy a fahéj és a vaníliaöntet miatt?Hát . . . úgy együtt véve mindennel No.1
- 50 dkg liszt
- 50 dkg alma
- 3 evőkanál porcukor
- 1/2 csomag élesztő
- 2 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál tejföl
- pici só
- 2 dl tej (körülbelül)
Először az almákat megpucoljuk, lereszeljük, levét jól kinyomkodjuk. Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt a tészta, lisztes felületen kissé átgyúrjuk, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kb 8 cm – es köröket szaggatunk. Bő félóráig még hagyjuk kelni, majd olajban kisütjük. Fahéjas porcukorral és vaníliasodóval kínáljuk.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!